w3Lc0m3


Wednesday, February 23, 2011

PrESideN liBYA yG tErUK!!!!!

dlm statement bwah ni prsden libya ckp biar smpai mati syahid..mati syahid taik kucing dia...bla rkyat brgolak,kna bca la msej yg diorg nk smpai kn..amek msej 2 n prbtulkn apa yg xkna...gna scara mmbunuh rkyat bukn pnylsaian dia la bodoh...aku bengang btol ngn prsden yg bangang ni...come on la..2 sdara hg gk..sbnrnya mati syahid dlm kes ni ialh rkyat..nk mmprthankn ngara dri pngkhianat...memg p2t la fatwa ulama bgthu halal dbnuh dh prsden ni...memg najis btol prsden libya...aku tmpang simpati ngn rkyat libya..truskn usaha...jkalau niat btol,insyallah...pntu syurga d bka luas2 utk pjuang d sana...

Presiden Libya, Muammar Gaddafi hari ini memerintahkan polis dan tentera menghancurkan rakyat yang cuba menggugat pemerintahannya selama 41 tahun dan memberi amaran penunjuk perasaan akan diperangi sehingga ke titisan darah terakhir.

Pada ucapannya di televisyen hari ini, Gaddafi menegaskan beliau akan terus kekal sebagai presiden Libya dan bersedia mati syahid bagi mempertahankan negaranya.

Sambil mendakwa pemerintahnnya juga disokong oleh rakyat, beliau mengarahkan polis dan tentera menghancurkan rakyat yang kian ramai berdemonstrasi. Setakat ini, angka korban meningkat kepada ratusan nyawa sejak lapan hari lalu.

Gaddafi memberi amaran bahawa pihak keselamatan akan menyelongkar dan menjejaki pemberontak ke 'setiap rumah dan setiap inci ruang' agar mereka menyerah diri atau berdepan dengan maut.

Beberapa jam kemudian, kerajaan Libya buat pertama kali mengeluarkan angka korban akibat kekacauan yang melanda di seluruh negara iaitu 300 terkorban iaitu 189 orang awam dan 111 lagi askar.

Jumlah kematian yang tertinggi ialah di Bandar Benghazi, yang terletak di timur negara itu yang membabitkan tercetusnya penentangan terbesar, kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri Libya.

Di Benghazi, 104 orang awam terbunuh manakala 10 lagi askar.

Malaysiakini/-

No comments: