w3Lc0m3


Monday, April 16, 2012

Geng Mansuhkan PTPTN vs Geng Anti-Mansuh PTPTN

jeng3..mest agk plik kn knapa aku dh lama xpost n tiba2 aku post tajuk ni..hehe sbnarnya aku tgk hal ni memg timbul byk persoalan..
sbg sorg yg intelektual, mest kena mngetahui or mndengar dari kdua2 belah pihak..kn?kn?

so jikalau anda mndngar sbelah pihak ja yakni dk percaya pd utusan n tv3 shj, aku berani ptong kuku pnjang la mest fhaman anda terpesong..
cz dh dgr sblah pihak shj.. aku post ni sbnarnya ada yg aku skong n ada yg aku xskong ttg prmansuhan PTPTN ni..
ok...first aku nk timbulkn isu yg fahaman yg terpesong..



  1) pmikiran diorg mngatakn yg bila smbung study kt IPT,dh xda bantuan PT lg.. thats mean,lpas ni bljar hnya guna duit sndiri..hnya gna pinjaman PA&MA shj..

actually aku nmpak byk lg espcially org yg post ttg hal ni kt FB..
tp mjority byk fhm cmni..its ok la..bukn salah diorg yg fhm cmni..
al-maklum la nama demo "Mansuhkn PTPTN" xsmpai objektif demo trsbut..
ni org yg ada FB + stdent xdpt objektif trsebut.. apatah lg org yg dk kg. ??
yg men FB pn xreti..mest lg xfhm kn mlainkn diorg ada ikuti cramah pnjelasan ttg hal ni..aku bukn nk ngutuk pihak mana2..
tp aku sgt tabik spring klu org yg ska mnganalisa hasil mndngar n mngkaji kdua2 blah pihak..

xkesah la hebat mcm mna pn tp klu sseorg 2 mmpunyai pmikiran yg intelek thats mean mngkaji kdua2 blah pihak its gd attitude..
byk dh aku tgk kes yg org ska dgr sblah pihak ja..
ps2 wt ksimpulan trus..dari segi agama,ianya adalah bhaya mlainkn sseorg 2 dk diam ja..
sbb apa??sbb bila dgr sblah pihak ja,ps2 hebohkn kt org ianya bleh dianggap FITNAH..
bnda ni byk dh tnjuk dlm drama melayu ka movie ka..dk prcaya ckp sblah pihak shj.. pdahal yg sbnarnya org yg kita kutuk n sbagainya xwt cm2 pn..so berhati2 la ek semua..

ok balik ke hal td..yg aku fhm ttg demo ni ialah nk tuntut pngajian free..xperlu dh wt pnjaman..
ni objektif sbnarnya..yg ni aku skong..tlg ckp kt aku sapa yg xnk pngajian free?? bila kita mngaji free ps2 dpt keja plk..nnt kna byr income tax n sbgainya..
so duit trsebut akn rolling balik..dari segi logiknya,ianya mampu jkalau ngara kita xbzir ke arah lain..
ps2 xda ktirisan duit negara.. pd pndapat aku,klu xmmpu bg free juz hapuskn faedah yg dkenakn bila pinjam..
ececeh..pndai ja aku kn..kang mest ada org ckp..
"ooo..bila pinjam sign ja agreement..ps2 joli bli mcm2..bila nk byr balik,mcm2 mntak"..

cnfirm!!!mest ada org ckp cm2..sriusly bodo org yg ckp cm2..ni lh bila dgr sblah pihak ja..
ada org tnya kt aku ke mna aku dpt duit bli fon n sbgainya??
dh nk pinjam memg la kna sign agreement..
igt student ni tau joli sgt ke?? cba g dk kt hostel..brpa ramai jd usahawan??jual topup la printing la.. ps2 mlm2 ada jual nasi ekonomi n sbgainya..
xkira lg yg wt freelance cm aku ni..

so come on la..jgn kolot sgt..memg xnafi ada yg joli sakan..
tp jgn mark sume student cm2..kn dh kna hentam ngn aku..cz aku adalah pminjam PT gk.. n aku brtungkus lumus cari duit tmbahan..
papepn aku ttp akn byar gk cz kita dh pinjam kn.. so kna la pulgkn balik..
jgn la liat nk byar kn...

Akhir kata,byr je la PT..jgn liat sgt..demo,demo gk kn..ps2 kpd semua org aku sgt2 nasihat supaya dgr kdua2 blah pihak sblm heboh kn crita..kkdg nmpak kbodohan sseorg 2 bila argue ttg hal yg dgr sblah pihak ja..memalukn..

so aku mntak maaf la klu trkasar bhasa ke ape ke ek..biasalh..manusia kn..xlari dari ksilapan..chill~~~ hehe

No comments: